Sir Bobby Robson je sinoć dobio prestižnu nagradu za životno delo od BBC-a.

Iako već vidno narušenog zdravlja,hramljući do pozornice,Sir Bobby Robson nije mogao sakriti suze od aplauza koji je trajao barem pet minuta.Robson-u je nagradu za životno delo uručio niko drugi do Sir Alex Ferguson.Robson je na pozornici bio okružen velikim fudbalskim imenima kao što su Jim Magilton, David Sheepshanks, Mick Mills, Roger Osborne, George Burley, Russell Osman, Allan Hunter, Terry Butcher,Peter Beardsley , Dave Beasant i mnogi drugi.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama kako bih primio ovu prestižnu nagradu"-rekao je Robson.

"Ova nagrada mi daje mogućnost da vam se svima zahvalim i da još jednom kažem hvala svima koji su me podržavali svih ovih godina.Zahvaljujem se i mojoj ženi Elsie sa kojom sam u braku preko 50.godina.Hvala joj na podršci,strasti i svemu.Bez nje ne bih bio ovo što jesam".

Roboson se pridružio slavnim sportistima koji su takodje dobili BBC-evu nagradu za životno delo a oni su niko drugi do:Bjorn Borg (2006), Pele (2005), Sir Ian Botham (2004), Martina Navratilova (2003), George Best (2002) i Sir Alex Ferguson (2001).

Intervju sa Sir Bobby Robson-om:

"Ja sam imao veoma uspešne trenutke u mojoj sportkoj karijeri i večeras je veče kada sam se pridružio ostalim sportskim velikanima.Dobiti ovu prestižnu nagradu pred milionskim TV auditorijumom me je učinilo veoma ponosnim".

"Bio sam veliki zaljubljenik u fudbal i osećao sam veliku strast prema ovom sportu još od malena.Zaista ni u najludjim snovima nisam verovao da ćemi se dogoditi ovako nešto u životu".

"Moj otac me je vodio na St. James Park i gotovo uvek smo bili prvi na tom stadionu stojeći satima na tribinama pre početka utakmice".

"Kasnije u fudbalskoj karijeri bio sam veoma srećan što sam igrao za moju zemlju sa igračima takvog kalibra kao što su Billy Wright, Johnny Haynes i Bobby Charlton".

"Zamislite kakva je to privilegija predvoditi i trenirati takve igrače kao što su Terry Butcher, Bryan Robson, Paul Gascoigne, Romario, Gary Lineker i Alan Shearer".

"U mojim timovima sam imao i Ronaldo-a, Ruud van Nistelrooy-a i Luis Figo-a još kao tinejdžere".

"Drago mi je što sam od mladih tinejdžera Figo-a, Ronaldo-a i Van Nistelrooy-a stvorio velike zvezde gurnuvši ih u vatru i u prvi tim tako mlade,pruživši im šansu da zablistaju.Čak i u mom poslednjem poslu sa Newcastle United-om,tragao sam za mladima kao što su Craig Bellamy, Jermaine Jenas , James Milner i mnogi drugi".

"Ja sam inače bio i prvi manager koji je poslao formalnu ponudu za tadašnjeg dečkića koji se zvao Wayne Rooney.Svi znamo u kakvog je igrača danas izrastao".

"Iako već duže vreme nisam angažovan u klupskom fudbalu i uprkos mom zdravlju koje ovih meseci nije baš najbolje,ugrabim vremena da posetim severoistočne klubove Newcastle, Middlesbrough , Sunderland i Hartlepool.Prošle sezone sam putovao da bih gledao meč izmedju Berwick Rangers-a i Gretna-e i verujte mi , uživao sam kao da sam na Wembley-u".

"Highlights moje karijere?Teško je izabrati samo jedan.Možda dan kada sam dobio šansu da predvodim moju zemlju.Ili noć kada sam predvodio najveći fudbalski klub na svetu Barcelona-u u osvajanju Kupa Pobednika Kupova.Bilo je lepih noći sa Ipswich-om i moj povratak u rodni grad kada sam predvodio Newcastle na St. James' Park-u u demoliranju Sheffield Wednesday , 8:0".

"U fudbalu ima i loših trenutaka.Dva puta sam sprečen da osvojim World Cup.Prvi put izgubivši od Argentina-e 1986. godine,golom koji je postignut rukom a drugi put 1990. u polufinalu posle penala".

"Ja nikada nisam mogao da shvatim zašto sam dobio otkaz u Newcastle United-u kada nikada nisam izgubio dve utakmice zaredom u tom klubu?Šok je takodje bio kada sam izgubio posao u Sporting-u iako smo bili na čelu tabele".

"Najbolji igrač kojeg sam trenirao?Teško pitanje,zaista,ali to je Brailac Ronaldo kojeg sam doveo Barcelona-u 1996 odmah posle neuspeha da dovedem Alan Shearer-a iz Blackburn-a.

"Ronaldo je bio i jak i brz kao Olimpijski sprinter i neki od njegovih golova su mi totalno prodrmali mozak da jednostavno nisam mogao da poverujem.Alan Shearer i Bryan Robson su najbolji Britanski igrači koje sam trenirao".

"Ljudi znaju moju dugogodišnju borbu sa rakom i od poslednje operacije 2006. godine kada mi je otklonjen tumor na mozgu,moji pokreti leve strane tela su ograničeni.Uprkos tome,ja sam i dalje u fudbalu jer zaista ja ne znam za drugačiji način života".

"Verujte mi , imao sam prekrasan život u fudbalu".

"Ova večerašnja nagrada je za sve one koji su mi pomogli na bilo koji način u životu".

       

                     Thank You For The Good Times  -  Sir  Bobby