NEWCASTLE  UNITED  -  IPSWICH  TOWN  2 : 2

Iako je golom u dobokoj nadoknadi vremena Jon Walters, možda malo i pokvario slavlje navijača Newcastle United-a, to ne umanjuje celokupni utisak sa St James' Park-a, danas.

Newcastle United je poveo u 27. minutu preko  Andy Carroll-a, koji je na astistenciju Routledge-a, loptu glavom zakucao u mrežu Ipswich-a, za 1:0. Ipswich poravnava rezultat na 1:1, preko mladog Connor Whickham u 42. minutu.

U nastavku igre, Newcastle United dolazi u vođstvo od 2:1, iz jedanesterca, kojeg je izveo rezervista Shola Ameobi u 84. minuti. Međutim, konačan rezultat, od 2:2, postiže Jon Walters u 93. minutu.

Chris Hughton na sunčani St James' Park izvodi sledećih XI:  Harper; Simpson, Coloccini, Williamson, Enrique; Routledge, Nolan, Guthrie, Gutierrez, Lovenkrands, Carroll.

Uvodni minuti meča u potpunosti su pripali gostima iz Ipswich-a, što je bilo i razumljivo, jer Newcastle United-u ovaj meč nije bio od nikakvog značaja.

Već u drugom minutu, gosti preko Jon Walters-a, primoravaju Harper-a da sa gol linije loptu izbija u polje.

U osmom minutu, Andy Carroll priprema dobru priliku za Lovenkrands-a, međutim, Danac je propušta.

U 27. minutu, po levom krili, odlično je probio Wayne Routledge. Usledio je odličan centaršut levom nogom, na sedam metara u šesnaesterac Ipswich-a, gde je kao toranj, najviši u skoku, Andy Carroll, koji glavom loptu zakucava u mrežu Ipswich-a, za 1:0, minut 27. Devetnaest gol u sezoni fantastičnog Any Carroll-a.

Međutim, u 42. minutu, Ipswich stiže do izjednačenja. Golman Ipswich-a, Brian Murphy je deganžirao jednu loptu, koja je pala gotovo do šesnaesterca Newcastle United-a. Na nju nije najbolje startovao Jose Enrique i ona stiže do mladog i perspektivnog Connor Whickham-a, koji u maniru rasnog strelca, iskorišćava zbunjenost Coloccini-a i Williamson-a i sjajnim udarcem sa dvanaest metara, iskosa sa desne strane, šalje loptu u suprotan ugao Harper-ovog gola za 1:1, minut 42. Tišina na St James' Park-u. Whickham ima svega 17 godina.

Samo dva minuta kasnije, Ipswich je preko  Grant Leadbitter-a mogao i do vođstva, ali je on bio neprecizan sa dvadesetak metara.


Poluvreme: 1 : 1


U nastavku igre, poluuspavanka na St James' Park-u. S' vremena na vreme prozivao se Roy Keane...

U 56. i 59. minutu Newcastle United stvara dve prilike. Prvu je iz slobodnog udarca imao  Danny Guthrie, ali nije bio precizan, baš kao i tri minuta kasnije Peter Lovenkrands.

U 66. minutu, iz igre uz ovacije izlazi Peter Lovenkrands. U igru ulazi Shola Ameobi.

Deset minuta kasnije, Chris Hughton pravi dvostruku izmenu, kada je iz igre izvukao Kevin Nolan-a i Danny Guthrie-a a u igru ubacuje Joey Barton-a i Nicky Butt-a. Poslednji meč na St James' Park-u za vremešnog Nicky Butt-a.

Upravo je Nicky Butt bio zaslužan za novo vođstvo Newcastle United-a. Naime, njega je u šesnaestercu Ipswich-a oborio Leadbitter i sudiji Boyeson-u nije preostalo ništa drugo osim da pokaže na belu tačku. Butt je i sam želeo da izvede jedanesterac, ali mu to nije dozvolio Shola Ameobi. Kratak zalet Ameobi-a, udarac u levu stranu golmana gostiju Murphy-a, koji je i pročitao stranu gde će Ameobi šutirati, ali udarac je isuviše precizan, dovoljno za 2:1, minut 84.

Međutim, slavlje je donekle pokvario Jon Walters, koji je u 93. minutu izbio jedan na jedan sa Harper-om i tu situaciju lako rešio, za 2:2. Činilo se da je Walters prilikom upućivanja lopte ka njemu bio metar u offside-u, ali pomoćnik nije podigao zastavicu i Ipswich stiže do možda i zasluženog boda.


Konačan rezultat: 2 : 2


Sastav: Harper; Simpson, Coloccini, Williamson, Enrique; Routledge, Nolan (Butt 76), Guthrie (Barton 77), Gutierrez; Lovenkrands (Ameobi 66), Carroll.

Man of the Match: Toon Army

Sudija: Carl Boyeson

Gledalaca: 52, 181 (rekord Championship-a. Na tribinama Mike Ashley, Derek Llambias...)

P.S.
Ipak glavni događaj dana, zbio se posle poslednjeg sudijskog zvižduka, kada je na centru igrališta i dodeljen pehar Championship-a, Newcastle United-u. Publika je ostala da pozdravi svoje heroje i manager-a Chris Hughton-a. Neki igrači su paradirali i sa svojom decom, dok je takođe, lepo bilo videti Carroll-a i Steven Taylor-a, jedno pored drugog zagrljeni. Kolo pre kraja ostali smo neporaženi na St James' Park-u. Imamo 99 bodova i u zadnjem kolu gostujemo QPR-u, kako bi osvojili i taj jedan bod i sezonu završili sa 100 bodova.

Steven Taylor i Andy Carroll jedan pored drugog zagrljeni na proslavi titule