[ Generalna ] 06 Novembar, 2009 12:56

1892. godine, dva kluba iz Newcastle-a su se ujedinili, kako bi stvorili Newcastle United. Još od tada, klub igra na St. James' Park-u. Bukvalno kroz tri veka, taj stadion je postao, jedan od najpoznatijih stadiona, ne samo u Britaniji, već i u celokupnom fudbalskom svetu.

Godine i godine strasti, legendarni igrači koji su igrali na njemu, poslednja titula prvaka Engleske još davne 1927. godine, tri FA Cup-a iz pedesetih prošlog veka, Kevin Keegan na klupi, Shearer-ovi golovi, Sir Bobby Robson-ovo vođenje kluba sa klupe, pokazali su svetu da je St. James' Park više od stadiona.

Od 04. 11. 2009, situacija je drugačija. Stadion je dobio prefiks nekog internet site-a i u narednih šest meseci, Katedrala na brdu, kako ga je nazivao Sir Bobby Robson, zvaće se The sportsdirect.com@St James’ Park.

Navijači su ostali šokirani.

Svi znamo, da se imena novijih stadiona prodaju, kako bi klubovi dobili dodatni novac. Bolton igra na Reebok-u, Arsenal na Emirates Stadium-u, Bayern na Allianz Arena-i ali reimenovanje St James' Park-a je najveće poniženje, prema navijačima Newcastle United-a, koje je počelo 2007. godine.

Te 2007. godine, dakle ne tako davno, Mike Ashley, milijarder i osnivač Sports Direct-a, kupio je Newcastle United za 134 miliona funti. Oči svih navijača Newcastle United-a, su bile uprte u njega. Gledalo se ka njemu sa optimizmom. Očekivali smo stabilizaciju kluba, posle nekoliko veoma loših godina kluba, pod vođstvom Freddy Shepherd-a.

Novi gazda, Mike Ahsley, isprva se pojavljivao u javnosti, na tribinama, među Toon Army, sa dresom i u džinsu. Tapšali su ga navijači po leđima, pokušao je da bude jedan od nas. Danas svi znamo, da je to bila samo farsa.

Mike Ashley je na čelo kluba postavio svoje ljude, ali je onda zbog par lošijih rezultata, onako, preko noći, smenio Sam Allardyce-a. Naravno i tad smo ostali šokirani. Smenjivanje trenera posle šest meseci radi, nije odlika velikih.

Doveo je Mike Ashley, starog heroja grada, Kevin Keegan-a. Mesiju. Znali smo da je Keegan otišao 1997. godine, razlog je bio Freddy Shepherd. Međutim, takođe sam sve ove godine znao i osećao, da je Keegan otišao nedovršenog posla. Vratio se kako bi taj posao dovršio. Međutim, Keegan je ponovo otišao. Nije želeo da bude igračka i marioneta u rukama Mike Ashley-a. Nije želeo da dovodi igrače preko youtube-a. Nije želeo da ga lažu.

Na Keegan-ovo mesto, doveo je manager-a koji dugo nije bio u poslu, Joey Kinnear-a. Međutim, nesrećni Kinnear se razboleo. Menjao ga je Chris Hughton.

Zatim sledi i 1. april 2009. godine, došao je Alan Shearer. Dan posle Shearer-a, Dennis Wise je napustio klub. Mislili smo tada, da klub konačno kreće pravom putanjom. Međutim, u osam kola, Shearer nije uspeo da spase klub od ispadanja iz Premier League. Mika Ashley je izjavio, da mu je dovođenje Shearer-a na klupu, najbolji potez, od kada vodi Newcastle United i da su strukture kluba 110% iza Shearer-a. Lagao ga je, kupovao je vreme. Nije mu ponudio dugoročan ugovor.

Samo dan posle ispadanja, Mike Ashley obelodanjuje, da je klub na prodaju.

Međutim, egzodus igrača je počeo. Ashley je prodao sve što se moglo prodati, kako bi napunio ne kasu Newcastle United-a, već svoje džepove.

U avgustu je počeo Championship, Chris Hughton je vrlo dobro vodio ekipu, klub se našao i na čelu tabele, svi smo čekali i čekali da se klub proda. Do prodaje, nažalost, nikada nije došlo.

Klub je povučen sa tržišta, Chris Hughton je dobio ugovor na 18 meseci, klub je i dalje na čelu lestvice, ali pri dnu saopštenja, prilikom povlačenja kluba sa tržišta, jedna stavka je bola oči svim navijačima Newcastle United-a.

Newcastle United objavljuje da su i dobrodošle sve ponude, na prava i ime stadiona naredne sezone!!!

Šok, neverica, bol, patnja....

Newcastle United Supporters Trust (NUST), pokreće peticiju, koju potpisuje 16000 ljudi, ali ni to ne pomaže.

Derek Llambias saopštava da će stadion u narednih šest meseci nositi ime kompanije, čiji je vlasnik Mike Ashley, the sportsdirect.com@st james' park stadium.

Lično verujem, da Newcastle United neće dobti ni funte od Sports Direct.a

Šta je sledeće, što će Ashley and Co. uraditi? Promeniti boje kluba, zabraniti ulaz navijačima na stadion, promeniti ime kluba? Ego je čudo. Njegov je klub, može mu se...

Ko preživi, pričaće.... 

                                                    MIKE  ASHLEY  -  GLAVNI  KRIVAC           

                                               
[ Generalna ] 06 Novembar, 2009 11:43

NEWCASTLE  UNITED  -  PETERBOROUGH  UNITED 

 

Peterborough United, ove subote gostuje na The sportsdirect.com@St James' Park-u, po prvi put, još od davne, 1993. godine. Meč se igra u old-fashioned terminu, 3pm(GMT). Gosti su dobili 2,600 karata za ovaj meč.

Naravno da će za sve prave i istinske navijače Newcastle United-a, ovaj stadion zauvek nositi jedno i jedino ime, bez ikakvih prefiksa i sufiksa. St. James' Park.

NUFC: Povređeni su Ameobi, Barton i Vučkić, dok Zurab odrađuje svoj drugi od tri meča suspenzije. Neki izvori tvrde, da će Steven Taylor zaigrati u subotu.

Sudija:
Andy D'Urso (naš stari "prijatelj", koji je decembra 2001, isključio Shearer-a, na meču protiv Charlton-a. Newcastle se žalio i crveni karton je poništen)


Posh @ SJP - all-time:

1992/93 won 3-0 Lee 2, Kelly
1977/78 won 2-0 T.Craig, Blackhall (FA)
1965/66 lost 3-4 Hilley, Bennett, Iley (LC)
1961/62 lost 0-1 (FA)

Nema
TV prenosa nigde.