NEWCASTLE  UNITED  -  FULHAM  2 : 0

 

Newcastle United je konačno pobedio u Premier League.Keegan je uspeo da motiviše ekipu u jednoj od najvažnijih utakmica u sezoni u borbi za opstanak , protiv ekipe Fulham-a , gde smo na iskustvo pobedili rezultatom 2:0.Ovo je takodje i prva Keegan-ova pobeda na klupi crno-belih.

Keegan na St. James' Park izvodi sledećih jedanaest: Steve Harper, Habib Beye, Jose Enrique, Abdoulaye Faye, Steven Taylor, Geremi, Nicky Butt, Joey Barton, Michael Owen (c), Mark Viduka, Oba Martins.

To je bio indentičan tim kao i prošlog ponedeljka protiv Birmingham-a i videlo se da Keegan ovoga puta nije pogrešio u sastavljanju tima.

Medjutim , prvu priliku na meči imao je Fulham preko Bullard-a koji je sa preko 35. metara pokušao da ugrozi Harper-a.Srećom njegov šut je završio tik iznad prečke.

Na gol se nije dugo čekalo.Mark Viduka je otvorio seriju fantastičnim udarcem levom nogom ka Leazes tribini već u šestoj minuti , za 1:0.Viduka se sjajno oslobodio svojeg čuvara varkom tela i sa nekih šesnaest metara pogodio levi donji ugao.Viduka gol proslavlja u stilu Dragana Mancea , klizeći na kolenima.Ovim golom Viduka kao da je rasterao sive i kišne oblake iznad St. James' Park-a.

Nakon te prilike , Newcastle je imao jednu veoma dobru priliku posle kontra napada kojeg je istrčao Oba Martins.Oba je sa pozicije levog krila uleteo u šesnaesterac Fulham-a , "kašikom" je loptu prebacio sa leve na desnu nogu.Usledio je veoma lep udarac desnom nogom , iskosa sa leve strane ka suprotnoj stativi ali je golman Fulham-a Keller sjajno odbranio Martins-ov udarac , odbivši loptu u korner , ostaje 1:0.

Owen je imao jedan sjajan šut sa distance ali je Keller njegov šut iščupao iz rašlji i loptu izbacio u korner.

Upravo posle tog korner-a , panika u redovima Fulham-a , gde jedan igrač gostiju sa gol crte loptu izbija u polje.

Zatim sledi i jedan veoma zanimljiv pokušaj Faye-a koji makazicama pokušava iz mrtvog ugla da savlada Keller-a.Lopta je odskakala paralelno sa gol linijom ali nije završila u mreži.

Redjaju se prilike za odlični Newcastle.Na centaršut Geremi-a sa desne strane Owen se našao sam na šest metara od gola Fulham-a , usledio je udarac glavom , lopta se odbila od raskvašene trave ali pravo u ruke Keller-u.

 

Poluvreme : 1:0

 

U drugi deo igre Newcastle je ušao sa istim ambicijama kao i u prvi deo , sa ambicijama da konačno pobedi.

Prvu priliku je imao danas možda i najbolji igrač Newcastle-a Joey Barton , koji kao da je rešao da od danas zaista počne da igra za Newcastle United.Posle jednog kornera sa leve strane kojeg je izveo Geremi , igrači Fulham-a su uspeli da loptu izbace u polje ali samo do Barton-a koji ju je primio na dvadesetak metara od Fulham-ovog gola sa leve strane.Usledio je topovski udarac ali tik pored leve stative.Santimetri su delili Barton-a da postigne svoj drugi gol u crno-belom dresu.

U 66. minutu Newcastle-u je poništen gol zbog offside-a u kojem se nalazio Mark Viduka.Viduka je petom šutirao ka golu Keller-a , visoki Australijanac već se nalazio u offside-u , Keller na crti svog gola brani udarac , samo na kratko odbija loptu do Martins-a koji natrčava na nju i šalje je u mrežu , u rašlje.Pomoćni signalizira offside , glavni to i uvažava.

Zatim Keegan u 74. minutu iz igre ponovo vadi Martins-a a u igru ubacuje N' Zogbia-u.Ovoga puta Martins nije onako burno reagovao kao u Birmingham-u.Dok je napuštao teren , ispraćen je ovacijama publike na St. James' Park-u.

Zatim sledi i taj 82. minut kada je Michael Owen stavio tačku na i.Slobodan udrarac sa leve strane sa nekih 35. metara od Fulham-ovog gola izveo je Geremi.Teledirigovana lopta pravo na glavu Michael Owen-u , koji sa šest metara šalje loptu u mrežu iza ledja Keller-a , za konačnih 2:0 , minut 82.Sledi Owen-ov stisak pesnice i proslava gola u Shearer-ovom stilu(desna ruka u vazduhu)...

Još zanimljivija je bila Keegan-ova proslava tog gola.Držao je flašicu sa vodom u ruci , stisnuo je ka publici sa nadam da će voda u mlazu da isteče iz boce.Medjutim , zaboravio je da je na njoj zavrnut čep.Tek posle odvrtanja čepa , sa osmehom na licu , Keegan mlazom vode poliva publiku...sjajno. Jedan od onih momenata koji se ne mogu kupiti na www.eBay.com !!!

Dva minuta kasnije Keegan iz igre izvodi strelca prvog gola Viduka-u a u igru šalje Smith-a , dok je i treću konačnu izmenu izvršio u 87. minutu kada je iz igre izvadio Beye-a a u igru ubacio Edgar-a.

 

Konačan rezultat : 2:0


Sastav: Harper, Beye (Edgar 87), Taylor, Faye, Jose Enrique, Geremi, Butt, Barton, Owen, Viduka (Smith 84), Martins (N'Zogbia 74).

Man of the Match: Mark Viduka

Gledalaca: 52,293(medju njima i Sir Bobby Robson)

Sudija: Alan Wiley

Posle ove pobede zaista se lakše diše.Skočili smo na 13. mesto u Premier League sa čistih šest bodova više od mesta koje vodi u Championship.Na krilima optimizma putujemo sledećeg vikenda u prestonicu na megdan Tottenham-u.

 

 

 

 

Photo: BBC and The Sun