[ Generalna ] 10 Oktobar, 2020 19:10

Kada neki klub ispadne iz prve lige i ako se odmah naredne sezone ne vrati u istu, polako počinje da bude zaboravljan od svih, osim od svojih navijača. Dok se navijači drugih timova podsmevaju timu koji je ispao, navijači tima koji je ispao to proživljavaju sa grčem i bolom na licu i sa dubokom patnjom u srcu i duši.

Klub počne da tumara kroz niže lige i samo se retki sećaju da su nekad Bredford, Portsmouth, sunderland, Nothingham Forest, Hull City, Ipswich, Charlton, QPR, Stoke, Blackburn, Sheffield Wednesday, Derby County, Swansea, Cardiff, Middlesbrough igrali u najvišem rangu takmičenja.

Navijače ovih klubova polako obuzima apatija i agonija koja polako prelazi u letargiju i nezainteresovanost. I tako iz godine u godinu, iz sezone u sezonu, dok se kockice ponovo ne poklope i dok neka nova generacija igrača ali i navijača ne stasa i klub krene u neki novi pohod. Tada se navijači zbiju u redove, pronađu davno zakopanu energiju i strast, masovno ponovo počinju da dolaze na stadion da podrže svoj klub da se vrati tamo gde mu je i mesto. Nemoguće postaje moguće, nedostižno postaje dostižno i odjednom se vidi svetlo na kraju tunela.

Odjednom je tu kraj sezone i odjednom shvatate da vam se klub uz poslednji sudijski zvižduk vratio tamo gde i pripada - u najviši rang takmičenja. Navijači dobijaju nove heroje, treneri postaju božanstva, san postaje java. Odjednom shvatate da je petnaest godina prošlo kao tren.

Međutim, tada se zaboravlja sva patnja i bol, sva letargija i sva razočarenja. Pronalazite novu snagu da i dalje pratite svoj klub, kojeg ste svih ovih godina beskrajno voleli a to je ono što vam niko ne može uzeti. Ljubav prema klubu kojeg volite nikada ne može prestati.

photo: gettyimages

[ Generalna ] 10 Oktobar, 2020 00:24
Kada je sredinom aprila vest o mogućoj prodaji Newcastle Uniteda bogatim Saudijcima ugledala svetlost dana, bio sam veoma uzbuđen. Mislio sam da će prodaja kluba proći glatko, ali kako je vreme odmicalo, sve više i više sam se pribojavao najgoreg. Ceo mesec maj i ceo mesec jun me je ta vest vozila i radila. Puno uspona i padova. Te, prodaja će biti gotova do sredine maja, te do sredine juna, te ovaj novinar tvrdi da je stvar gotova, ali onaj drugi tvrdi da nije, sve u svemu što kaže moj prijatelj i novinar Miodrag Sovilj: "Novinari u Engleskoj blage veze nemaju".
 
Kada smo ušli u mesec jul znao sam da ako se klub ne proda do kraja tog meseca, od prodaje neće biti ništa. 30. jula Saudijci izdaju saopštenje za javnost u kojem pišu da se povlače i da im nije više u planu kupovina Newcastle Uniteda. Razlog? Jednostavan je. Premier League je maksimalno odugovlačila sa odlukom o prodaji kluba i Saudijci više nisu imali strpljenja. Nisu sebi dozvolili da ih korumpirana đubrad iz Premier League zavlače i prave majmunima. Premier League je otvoreno stala na Katarsku stranu (beIN Sports).

Prvo šok, pa neverica, pa bes, pa razočarenje. Imaš priliku jednom u istoriji kluba da postaneš potencijalna fudbalska velesilia i to se ne dogodi zbog nekoliko korumpiranih govnara iz Premier League.

Od kraja meseca jula i tokom meseca avgusta i meseca septembra, slati su signali da se iza scene nešto događa, što je još uvek aktuelni vlasnik kluba Mike Ashley i dokazao angažujući dva najbolja advokata za sportske slučajeve. Ashley se jednostavno priprema da tuži Premier League i za to ima punu moju podršku.

U poslednjih nekoliko dana, takođe iza scene se šuška, da advokati Premier League i Ashleyevi advokati žele da dođe do dogovora i da se prodaja kluba zaista i dogodi.

Od moje početne euforije u aprilu, do potpunog besa i očaja krajem jula, došao sam do toga da mi je skoro svejedno. Neću da kažem da ne bih voleo da se klub proda Saudijcima, naravno da bih voleo, ali sam više u fazonu ako se proda - onda odlično, ako se ne proda - nema veze.

Jedno je sigurno, ja ću moj Newcastle United pratiti i gledati ma u kojoj ligi on bude igrao, ja ću moj Newcastle United voleti i bodriti ma ko mu bio vlasnik. Amin.