Današnji izveštaj Svetske Trgovinske Organizacije (WTO) o pirateriji u Saudijskoj Arabiji nije toliko strašan i loš koliko smo očekivali. U suštini, WTO ukazuje da je Saudijska Arabija morala biti strožija prema osobama koji su pokrenuli platformu beoutQ koja je ilegalno distribuirala Katarski sportski kanal beIN Sports.


U izveštaju WTO nigde se ne spominje Saudijski Investicioni Fond (PIF) koji želi da kupi Newcastle United. Dakle, sve je na Premier League koja mora da odluči da li će dozvoliti prodaju Newcastle Uniteda ili ne.

Nadamo se da će Premier League odobriti prodaju Newcastle Uniteda.

Međutim, Sky i BBC izveštaj tumače na neki svoj (negativan) način. Oni još uvek pišu da je prodaja Newcastle Uniteda pod velikim znakom pitanja. Stavljeni su na onu moju listu, znate već koju.

BeIN Sports je u svom obraćanju rekao da ako Premier League odobri prodaju Newcastle Uniteda to će izgledati kao kad "pustite lisicu u kokošinjac". Još su dodali da će sledeći put za TV prava ponuditi daleko manje para nego što su ponudili prošli put a to je 500 miliona funti.

To je samo dokaz na koji i kakav način Katarci sklapaju poslove - podmićivanjem, ucenama i kmečanjem. Nema nikakvih problema. Ako Premier League odobri prodaju Newcastle Uniteda verovatno će neka TV stanica iz Saudijske Arabije ponuditi isto ako ne i više para od beIN Sportsa.

Da se ne lažemo, piraterija je postojala ali ključno je da WTO nije pronašla vezu između ljudi koji su pokrenuli beoutQ platformu i PIF-a i princa Mohammada Bin Salmana, što će nadam se olakšati Premier League da donese odluku o prodaji Newcastle Uniteda PIF-u.

BeoutQ je uklonjen sa satelita u avgustu 2019. godine ali i dalje set-top boxovi mogu da se kupe za 100 dolara na kojima se i d alje prenosi Premier League, La Liga, Seria A, Formula 1. Saudijska Arabija takođe može potpuno da ugasi beoutQ i tako pokaže Premier League da je spremna da sarađuje i potpuno ugasi pirateriju u toj zemlji. To bi bila win-win situacija za sve strane.

Dakle, odluku donosi Premier League i ne preostaje nam ništa drugo nego da je sačekamo. Ponavljam, nadam se da će ona biti pozitivna za Newcastle United, kako bi naš klub konačno krenuo napred. 

photo: openigo.com